De gemeente ondersteunt inwoners en ondernemers geregeld met verschillende acties voor kleine en grote energiebesparende maatregelen. Je vindt ze op het nieuwe platform duurzaam-drechtsteden.nl/zwijndrecht
Wat speelt er in de gemeente Zwijndrecht?
Energie besparen
De gemeente ondersteunt inwoners en ondernemers geregeld met verschillende acties voor kleine en grote energiebesparende maatregelen. Je vindt ze op het Regionaal Energieloket of het zakelijk Energieloket van de gemeente.
Verder werkt de gemeenten aan het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed.
Uitgelicht
Op dit moment werkt de gemeente Zwijndrecht aan een ontzorgingsaanpak voor isolatie, zodat we samen de verduurzaming van onze koopwoningen kunnen gaan versnellen. Tegelijkertijd stellen we een plan op om te kunnen isoleren met aandacht voor diersoorten die afhankelijk zijn van gebouwen.
Grootschalige zonneprojecten op dak
Steeds meer inwoners en bedrijven in Zwijndrecht maken gebruik van de zon om hun eigen energie op te wekken.
Uitgelicht
Op het dak van Van Drimmelen Houtgroep liggen zonnepanelen met een vermogen van bijna 2 MW. Deze installatie en andere gerealiseerde zonnedaken kunt u zien op www.zonnedakje.nl. Hier kunnen ondernemers en inwoners ook kijken hoeveel zonnepanelen op het dak van hun eigen pand zouden passen . En bij de rioolwaterzuivering van Waterschap Hollandse Delta staan 3800 zonnepanelen. Het zonnepark is belangrijk voor de verduurzaming van het waterschap. Hollandse Delta wil namelijk in 2030 energieneutraal zijn.
Uitgelicht
Nog in ontwikkeling: Zonnepark Kijfhoek, initiatief van burgercoöperatie Drechtse Energie, Novar en Eneco.
Elektrische laadpalen/duurzaam vervoer
Zwijndrecht werkt aan een nieuw, meer pro-actief en dekkend laadpalenbeleid. Voor de extra laadpalen wordt een aanbesteding georganiseerd. Verder is de gemeente Zwijndrecht actief bezig om het eigen wagenpark te verduurzamen. Bij de Gemeentewerf (Middellijn 1) zijn ca. 10 laadpalen aangelegd en ook in de parkeergarage van de gemeente zijn meer oplaadpunten. Verder heeft de gemeente elektrische scooters voor functies buiten (ook handhaving) en uitgebreide voorzieningen voor het opladen van elektrische fietsen.
Aardgasvrij/warmtenet
Hoe gaan we koken, douchen en ons huis verwarmen zonder aardgas? De gemeente heeft hiervoor in 2021 een plan opgesteld, de Transitievisie Warmte 2021. Je kunt ook de samenvatting lezen. Bekijk hier welke warmteoplossing op dit moment voor jouw wijk wordt verwacht.
Uitgelicht
Ruim 800 corporatiewoningen in de wijk Walburg en Kort Ambacht krijgen in 2025 ´śtadsverwarming´. Hiermee bereiden de woningcorporaties hun woningen voor op een aardgasvrije toekomst. Dit is een gezamenlijk project van gemeente, Woonkracht10 en Trivire, HVC en Stedin. Het nieuwe zwembad is aardgasvrij, maakt gebruik van zonne-energie en is circulair: materialen uit het oude zwembad zijn opnieuw gebruikt.
Download hier de overzichtskaart van het warmtenet