Spring naar inhoud
Home Over

De Regio Drechtsteden: werk in uitvoering

De energietransitie in de regio Drechtsteden is volop in uitvoering. Op allerlei plaatsen wordt zichtbaar dat we werken aan het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen, het opwekken van wind- en zonne-energie en het verminderen van ons energiegebruik. Zo werken we toe naar ons einddoel: een energieneutrale regio in 2050. Dan gebruiken we alleen nog duurzame energie, die we zoveel mogelijk opwekken binnen de regio. 


Vier thema’s waar we aan werken

Regio Drechtsteden gaat voor nieuwe energie - partner van Smart Delta Drechtsteden

Voor de uitvoering van de energietransitie richten we ons op vier thema’s:

Energie besparen in huis en op het werk

Duurzame energie opwekken met zon en wind

Aardgasvrije woningen en gebouwen (warmtetransitie)

Nieuwe energiesystemen om netcongestie te verminderen of te voorkomen


Lees meer over de voortgang binnen de thema’s op de specifieke themapagina’s.

Naar themapagina's

Tempo moet omhoog

Omdat 2050 nog erg ver weg is, hebben we ook tussentijdse doelen bepaald voor 2030. Die staan in onze Regionale Energie Strategie (RES). In 2023 hebben we onderzocht en vastgelegd in hoeverre we op koers liggen. De conclusie was dat we nog flink tempo moeten maken om onze doelen in 2030 te kunnen halen. Bijvoorbeeld met de aansluiting van huizen en gebouwen op het warmtenet. In januari 2024 heeft een aantal partijen daarom een Versnellingsprogramma Drechtsteden 100% Aardgasvrij gepresenteerd. 


Einddoel: 60.000 aansluitingen op het warmtenet

Het tussendoel van dit versnellingsprogramma is om in 2030 minimaal 25.000 huizen en gebouwen te hebben aangesloten op het warmtenet. Als einddoel willen we 30.000 corporatiewoningen en 30.000 particuliere woningen en gebouwen van duurzame warmte voorzien in 2050. Een deel van deze ambitie is al ingevuld; halverwege 2023 waren 9.000 huizen en gebouwen aangesloten op het warmtenet. Toch is er versnelling nodig om bovengenoemde doelen te behalen.

Eerlijk en rechtvaardig

We willen uiteraard in de regio Drechtsteden een voortvarende energietransitie waarbij we op koers blijven en onze doelen behalen. Maar dat is niet het enige. Voorop staat dat we de overstap naar duurzame energie maken op een eerlijke en rechtvaardige manier. Dat betekent dat we ons inzetten voor álle inwoners (inclusiviteit), dat we oog en oor hebben voor de wensen en zorgen van omwonenden (participatie) en dat we kijken naar het effect van de energietransitie op onze leefomgeving en de natuur. Kortom, we kiezen voor zorgvuldigheid boven snelheid.

Met elkaar gaan we voor nieuwe energie

Belangrijk is ook dat we de energietransitie met elkaar doen. Daarom zijn we blij met de ruim 30 partners in de regio die elk hun bijdrage leveren. En van de vele inwoners en bedrijven die – vaak ook met elkaar – aan de slag gaan om energie te besparen, zelf op te wekken of onderling te verdelen zodat netcongestie kan worden voorkomen. Samen gaan we voor nieuwe energie!

straat van bovenaf

De volledige RES 1.0

realistisch en nuchter

We kiezen in de Drechtsteden voor een realistische en nuchtere aanpak die begrepen en gedragen wordt door inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners in de regio. We trekken in de komende jaren samen op om de strategie in uitvoering te brengen en spelen waar en wanneer nodig in op nieuwe ontwikkelingen. We gaan samen voor nieuwe energie!


PDF-bestandLees de volledige RES 1.0 (PDF)

Blijf op de hoogte

Wil je ons nieuws maandelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Drechtsteden gaan voor nieuwe energie! Dan ontvang je maandelijks het laatste nieuws over de energietransitie in de regio.

aanmelden nieuwsbrief