Spring naar inhoud

Overzichtskaart Hendrik-Ido-Ambacht

Nederlandse gemeenten en dus ook Hendrik-Ido-Ambacht hebben een belangrijke taak in het uitvoeren van de energietransitie: afstappen van fossiele brandstof zoals steenkool, aardgas en aardolie en gebruiken van duurzaam opgewekte energie, zoals met wind-, water- en zonnekracht. Bekijk hier wat de gemeente doet Hendrik-Ido-Ambacht doet.

Wat speelt er in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht?

Overzichtskaart gemeente Hendrik-Ido-Ambacht energietransitie Smart Delta Drechtsteden

Energie besparen 

Hendrik-Ido-Ambacht werkt aan het verduurzamen van de gemeente.

Uitgelicht project

Uitgelicht 

Afgelopen jaren heeft de gemeente zich ingezet voor de inwoners door het organiseren van verschillende collectieve acties voor energiebesparing, zoals het isoleren van spouwmuren, dak en vloer/bodem, en het toepassen isolatieglas. Ook acties over verwarmen met hybride of all electric warmtepomp zijn gehouden. Belangrijk is dat de woningen voldoende geïsoleerd zijn en dat de woningen energiezuinig en duurzaam verwarmd worden.


Grootschalige zonneprojecten op dak

Bij steeds meer bedrijven liggen al zonnepanelen op het dak. En bij steeds meer woningen worden zonnepanelen geplaatst. Kijk voor meer informatie en data over gerealiseerde zonnedaken op www.zonnedakje.nl.  


Uitgelicht project

Uitgelicht

Bij Intratuin liggen 1.420 panelen en bij Peekstok Machining & Constructieon 990 panelen. Op de bedrijfspanden gelegen in het nieuwe aardgasvrije bedrijvenpark Ambachtsezoom (energieneutraal) liggen zonnepanelen op de daken en op het dak van het gemeentehuis liggen zonnepanelen van bewonerscoöperatie Zon op Ambacht. Ook op VvE De Boetzelaer, waar voornamelijk 80-plussers wonen, zijn 194 zonnepanelen voor de eigenaar-bewoners geplaatst. 


Zonneprojecten in restruimten op land

De gemeente werkt mee aan de verkenning van zonnepanelen langs de A15. 


Uitgelicht project

Uitgelicht

Project Rijkswaterstaat verkenning zonnepalen langs  A15/A38. Binnen het hele project is mogelijk ruim 30ha ruimte voor zonnepanelen, waarbij ca. 1 ha. op grondgebied van de gemeente kan komen. 


Aardgasvrij/warmtenet

Hendrik-Ido-Ambacht werkt aan een aardasvrije gemeente. In de transitievisie Warmte heeft de gemeente voor iedere Ambachtse buurt een alternatief voor aardgas aangewezen. De bedrijfspanden op het nieuwe aardgasvrije bedrijvenpark Ambachtsezoom zijn energieneutraal. Nieuwbouwwijk De Volgerlanden Oost wordt aardgasvrij aangelegd. Voor de buurten Kruiswiel en Oostendam heeft een duurzaam en betaalbaar warmtenet de voorkeur om de woningen aardgasvrij te maken. Samen met onze warmtepartners worden de eerste voorbereidingen getroffen om een gezamenlijk wijkuitvoeringsplan te maken. 


Uitgelicht project

Uitgelicht

De laatste woningen van de dorpjes De Laantjes en De straatjes worden aangesloten op het warmtenet. De voorbereidingen van de eerste aardgasvrije huurwoningen in de wijk Kruiswiel worden getroffen. De flats van Rhiant worden eind 2024/begin 2025 aangesloten op het warmtenet. De verbinding vanuit het warmtenet De Volgerlanden is al aangelegd.

PDF-bestandDownload hier de overzichtskaart van het warmtenet

Waterstof/Duurzame mobiliteit

Hendrik-Ido-Ambacht werkt aan een toekomstig waterstofstation en ondernemers in de gemeente bouwen duurzame schepen en werken aan duurzame mobiliteit. Zo bouwt firma Groeneveldt Marine bijvoorbeeld in de gemeente complete duurzame schepen voor weg- en waterbouwers en geeft klanten nu de optie om een elektrisch aangedreven schip met accutechnologie te bestellen, of een schip dat elektrisch wordt aangedreven met behulp van een brandstofcel op waterstof.

Uitgelicht project

Uitgelicht

Op circulair bedrijvenpark Ambachtsezoom realiseert Berkman één van de zes waterstofstations in de regio Drechtsteden.


Wat speelt er in de regio?


Snel naar één van de andere gemeenten:

Gemeente Albasserdam (tijdelijk offline)

Gemeente Dordrecht (BINNENKORT ONLINE)

gEMEENTE HARDINXVELD-GIESSENDAM (BINNENKORT ONLINE)

gemeente Papendrecht

Gemeente Sliedrecht

Gemeente Zwijndrecht

Regio Deal Drechtsteden - Gorinchem - Smart Delta Drechtsteden Drechtlab

Zij werken mee aan de energietransitie

Werken aan de energietransitie in de regio doen we samen! Met wie allemaal?

Bekijk de partners

Ik wil meedenken

Wat gaat de energietransitie voor jou betekenen? En wat vindt jij hierin belangrijk? We vragen inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties om mee te denken op het digitale platform 'Denk Mee Drechtsteden'. Op dit platform verschijnen regelmatig discussies, enquêtes en uitnodigingen voor (online) bijeenkomsten. Alle onderdelen van de energietransitie komen hier aan de orde: duurzaam opwekken (zonne- en windenergie), de overgang naar aardgasvrij, energie besparen en duurzame mobiliteit. Weten wat er nu speelt?


Ga naar het denk mee platform