Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 

Netcongestie en energiehubs simpel uitgelegd

Je hoort het veel in het nieuws, termen als netcongestie en energiehubs. Maar betekent het nou eigenlijk?  We proberen het je hier zo simpel mogelijk uit te leggen!

Wat is netcongesties? En wat is een energiehub? We leggen het je eenvoudig uit!

Wat is een energiehub?

Energie is belangrijk in ons dagelijks leven. We gebruiken het om onze huizen warm te houden, onze apparaten te laten werken en om te reizen. Energiehubs kunnen helpen om die energie slim en goed te verdelen en te gebruiken. In een energiehub komen verschillende soorten duurzame energie bij elkaar. Bijvoorbeeld elektriciteit, warmte en zelfs brandstoffen. Zo kun je ze beter verdelen. Ook fijn: door verschillende soorten energie samen te voegen en energie te bewaren als er te veel is, kunnen we zorgen dat er op elk moment genoeg duurzame energie is. Zo worden we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en gebruiken we meer schone en duurzame energie. Een voorbeeld van een onderdeel van een energiehub is een zonnepark. Daar vangen zonnepanelen heel veel zonne-energie op. Die energie kun je direct gebruiken om elektriciteit te maken voor huizen en bedrijven in de buurt. Maar in een energiehub kun je die zonne-energie ook bewaren en leveren op momenten dat de zon niet schijnt.


Ben je ondernemer en wil je hier meer over weten? Lees dan meer over onze simulatietool voor lokale energiesystemen.

Wat is netcongestie?

Vroeger was het leveren van elektriciteit eenrichtingsverkeer. De stroom ging van de centrale naar woningen en bedrijven. Maar nu gaat er ook stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen terug over het net. Daar is het Nederlandse elektriciteitsnet niet voor gemaakt. Als er veel vraag is naar energie of er veel wordt teruggeleverd ontstaat er file. Hierdoor kun je soms niet terugleveren. Maar het betekent ook dat er op sommige plaatsen geen nieuwe gebouwen aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnet. Netcongestie kan worden aangepakt door meer of grotere elektriciteitsleidingen aan te leggen. Maar dit kost tijd en vraagt veel ruimte. Daarom kunnen we het beste de energie direct gebruiken wanneer deze wordt opgewekt. Of de opgewekte energie tijdelijk op te slaan in een batterij of accu. Dan ontstaat er minder file op het net en is de beschikbaarheid van energie beter in balans.


Ben je ondernemer en wil je hier meer over weten? Lees dan meer over onze simulatietool voor lokale energiesystemen.Energie simpel uitgelegd?

Op de website steffie.nl worden moeilijke dingen op een makkelijke manier uitgelegd. Energie is ook één van die onderwerpen. In 8 talen krijg je meer informatie over energie en de toekomst. Je krijgt ook tips om energie te besparen. In tekst, beeld én geluid. Ga naar:

energie.steffie.nl

Wat is netcongestie

De Energiekrant Drechtsteden op je gemakje digitaal doorbladeren? Dat kan!
PDF-bestandDownload de Energiekrant Drechtsteden (.pdf)

Energiekrant downloaden

De gehele Energiekrant Drechtsteden downloaden en op je gemakje digitaal doorbladeren? Dat kan!


Download de Energiekrant Drechtsteden.pdf


Deel deze pagina

 

Lees ook de andere artikelen uit de energiekrant