Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 

Energiemaatregelen voor bedrijven

OZHZ denkt mee én doet iets extra’s

Energie besparen doen we samen. Elk gezin, groot of klein, kan meedoen. Ook bedrijven besparen energie. Sommige bedrijven zijn dit zelfs verplicht. Zij orden gecontroleerd en geholpen door Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ). “Door de hoge energieprijzen zijn veel bedrijven al bezig met energie besparen”, vertelt Joselien Dekkers. Joselien werkt als toezichthouder bij OZHZ.

OZHZ denkt mee en doet iets extra's. Energie besparen doen we samen. Elk gezin, groot of klein, kan meedoen. Ook bedrijven besparen energie. Sommige bedrijven zijn dit zelfs verplicht. Zij orden gecontroleerd en geholpen door Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ). “Door de hoge energieprijzen zijn veel bedrijven al bezig met energie besparen”, vertelt Joselien Dekkers. Joselien werkt als toezichthouder bij OZHZ.

Joselien Dekkers en Aart van der Wilt gaan langs bij bedrijven in de regio Drechtsteden. Ze hebben allebei een ander doel. Joselien controleert of bedrijven zich houden aan de energiemaatregelen van de overheid. Aart werkt als adviseur Duurzaamheid en helpt bedrijven om nét een stapje meer te doen dan alleen de

maatregelen. “Als voorbeeld: een bedrijf moet de cv-ketel vervangen. De cv-ketel werkt op aardgas. De regel is dat bedrijven nu een cv-ketel kopen die werkt op elektriciteit én aardgas. Dit is een hybride systeem. Als het bedrijfspand goed geïsoleerd is, kan ik een stapje verdergaan en een warmtepomp adviseren. Die is helemaal elektrisch. Dit is niet verplicht, maar misschien wel voor de toekomst de beste keuze”, vertelt Aart. “Want we gaan uiteindelijk helemaal stoppen met aardgas.”We geven informatie over deze regels, maar nog belangrijker: we vertellen de ondernemer hoeveel geld hij of zij kan besparen”

Maatregelen voor bedrijven

De overheid heeft verplichte energiebesparende maatregelen voor bedrijven opgesteld. Deze maatregelen gelden voor bedrijven die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas gebruiken. “In totaal zijn er 149 maatregelen. Maar het is niet zo dat elk bedrijf aan al die 149 maatregelen moet voldoen”, vertelt Joselien. Ze gaat langs bij bedrijven in de regio en neemt samen de lijst met energiebesparende maatregelen door. “We spreken af welke maatregelen de ondernemer gaat uitvoeren. Na drie maanden ga ik weer controleren. Soms is na drie maanden nog niet alles geregeld. Dan hoop ik dat de ondernemer contact met ons opneemt om dit uit te leggen. 

Ondernemers moeten in elk geval laten zien dat ze ermee bezig zijn”, zegt Joselien. Bedrijven die niet meewerken, krijgen een boete. “Wat bereiken we met een boete? We willen dat de ondernemer energie bespaart. Een boete is echt ons laatste middel. Gelukkig komt het niet vaak voor”, zegt Aart.


De overheid heeft uitgerekend hoeveel geld je kunt besparen met de energiebesparende maatregelen. Binnen vijf jaar heb je de kosten terugverdiend. “We geven informatie over deze regels, maar nog belangrijker: we vertellen de ondernemer hoeveel geld hij of zij kan besparen”, zegt Aart. Eén van de maatregelen op de lijst is: gebruik een app waarin je kunt zien hoeveel energie je gebruikt. Volgens Joselien is dit een goed begin. “Als je regelmatig in de app kijkt, krijg je veel informatie. Gebruik je als bedrijf ’s nachts veel energie? Dan staat misschien het ventilatiesysteem aan, terwijl dat niet nodig is. In de app zie je dus snel waar en wanneer je energie kunt besparen. Trouwens, ook voor thuis is zo’n app heel handig”, zegt Joselien.

Elektrische auto's

De meeste ondernemers beginnen met energie besparen als Joselien langskomt. Soms zijn ze zo enthousiast, dat ze nog meer willen doen om zo nog meer geld te kunnen besparen. “Dan kom ik langs”, zegt Aart. “We kijken bijvoorbeeld naar de auto’s en vrachtwagens. Mijn advies kan zijn om auto’s die diesel gebruiken, te vervangen door elektrische auto’s. Of we kijken of de verkoper van het bedrijf misschien wat minder kan rijden voor zijn werk en zo benzine bespaart.”


OZHZ helpt ook de ondernemers van de Antoniapolder in Hendrik-Ido-Ambacht. Deze ondernemers willen de elektriciteit die ze zelf opwekken met elkaar delen of ergens bewaren. “Volgens de wet mag dit niet via het gewone elektriciteitsnetwerk. Ik weet precies wat er in deze wet staat en kan deze ondernemers helpen. Zij zijn echt de voorlopers op het gebied van energiebesparing.”

Nieuwe oplossingen bedenken

OZHZ denkt mee én doet iets extra’s - Energiekrant Drechtsteden - Smart Delta DrechtstedenEnergie besparen is nodig voor de toekomst van onze planeet. “Door alle maatregelen zijn we op de goede weg”, zegt Aart. “Maar met alleen de wettelijke verplichtingen voor bedrijven gaan we het niet redden. We moeten echt nog veel meer doen om onze doelen te halen. Bedrijven moeten meer nieuwe oplossingen bedenken en onderzoeken. Zijn waterstof en biogas bijvoorbeeld goede energiebronnen voor de toekomst? En hoe kunnen we energie die over is, delen met elkaar? Als je dit wil onderzoeken, dan kost dat geld. Dat geld kunnen ondernemers niet binnen vijf jaar terugverdienen. Daarom doe je dit alleen als het echt vanuit je hart komt en je de wereld beter achter wil laten voor je kinderen en kleinkinderen”, sluit Aart af.Energie besparen: ook vegunningverplichte bedrijven doen mee

Sinds juli 2023 is de lijst met verplichte energiebesparende maatregelen voor bedrijven veranderd. Bovendien moeten vergunningplichtige bedrijven nu ook >voldoen aan deze lijst van maatregelen. Joselien licht toe: “Vergunningplichtige bedrijven hebben een omgevingsvergunning. In een oudere vergunning staat vaak weinig tot niets over energiebesparing. Zij vielen daardoor buiten de verplichting om energie te besparen. Dit is nu niet meer zo. De algemene besparingsplicht geldt voor ieder bedrijf, groot en klein, dat per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 aardgas gebruikt.”

Energiekrant Drechtsteden downloaden

De Energiekrant Drechtsteden op je gemakje digitaal doorbladeren? Dat kan!
PDF-bestandDownload de Energiekrant Drechtsteden (.pdf)

Energiekrant downloaden

De gehele Energiekrant Drechtsteden downloaden en op je gemakje digitaal doorbladeren? Dat kan!


Download de Energiekrant Drechtsteden.pdf


Deel deze pagina

 

Lees ook de andere artikelen uit de energiekrant