Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 

Wat ben jij van plan met je energie? De energiecoach helpt

Wil je energie besparen, van het aardgas af of je huis verduurzamen? En weet je niet waar je moet beginnen? Drechtse Stromen en de energiecoach kunnen helpen bij het vinden van de juiste oplossing. Ook als je in een huurhuis woont of lid bent van een Vereniging van Eigenaren (VVE).


Wil je energie besparen, van het aardgas af of je huis verduurzamen? En weet je niet waar je moet beginnen? Drechtse Stromen en de energiecoach kunnen helpen bij het vinden van de juiste oplossing. Ook als je in een huurhuis woont of lid bent van een Vereniging van Eigenaren (VVE).

ENERGIECOACHES VAN DRECHTSE STROMEN

De energiecoach helpt - Energiekrant Smart Delta DrechtstedenDrechtse Stromen is een stichting voor en door bewoners. Drechtse Stromen wil dat iedereen energie kan besparen en opwekken. Daarom werken ze met energiecoaches, die gratis bij je thuis advies geven. Een energiecoach weet veel van energie en isolatie, maar kan ook vertellen hoe anderen het hebben aangepakt. Zo kun je beter je eigen plan maken. Ook belangrijk: de energiecoach verkoopt geen producten. Zo weet je zeker dat je eerlijk advies krijgt.

Speciale opleiding

Ruud van der Starre is zo’n vrijwillige energiecoach. Hij kijkt samen met bewoners waar zij energie kunnen besparen. En hij laat zien waar en hoe je het beste kunt beginnen. Er zijn ongeveer 20 energiecoaches. Die hebben allemaal een speciale opleiding gekregen. Maar Ruud wist ook daarvoor al veel van energie. Voor zijn pensioen werkte hij onder andere bij energiebedrijf Eneco, Nuon (het huidige Vattenfall) en in Dordrecht bij HVC. Hij was betrokken bij de ontwikkeling en aanleg van het warmtenet. “Ik vind het leuk om mijn ervaring te gebruiken en de bewoners in de regio Drechtsteden te helpen om hun woning

duurzamer te maken. Daar krijg ik (weer) energie van.”

Je huis wordt meer waard!

Tijdens het bezoek bespreekt hij samen met de bewoner de mogelijkheden in huis. Ruud: “Zo ontdekken we samen hoe je energie kunt besparen. Dat kan met tochtstrips zijn, maar ik kan ook vertellen over grotere en duurzame maatregelen zoals een warmtepomp. Of wat je moet doen als er een warmtenet voor je deur komt. Samen maken we dan een plan. Bijna overal is nog wel een manier te vinden om te besparen”, zegt Ruud. En hij weet ook waar je daarvoor subsidie kunt krijgen. En hij ziet meer voordelen dan besparen alleen: “Je huis wordt er ook comfortabeler van. Het is gezonder. En je huis wordt meer waard.”

Ook voor buurten en VVE's

Een energiecoach kan ook helpen om buren bij elkaar te brengen om bijvoorbeeld samen de isolatie aan te pakken. Drechtse Stromen en de energiecoaches kunnen ook VVE’s helpen met energie besparen bijvoorbeeld met advies over zonnepanelen, isoleren of overstappen op andere energie. Ruud woont zelf in een appartement en heeft voor zijn VvE een duurzaamheidslening aangevraagd. Hij weet er dus veel van.

Meer weten?

Wil je meer weten over energie besparen of een afspraak maken met een energiecoach?

Kom eens langs in een energiecafé of kijk op de website

drechtsestromen.net 

Energiekrant Drechtsteden downloaden

De Energiekrant Drechtsteden op je gemakje digitaal doorbladeren? Dat kan!
Download de Energiekrant Drechtsteden (.pdf)

Energiekrant downloaden

De gehele Energiekrant Drechtsteden downloaden en op je gemakje digitaal doorbladeren? Dat kan!


Download de Energiekrant Drechtsteden.pdf


Deel deze pagina

 

Lees ook de andere artikelen uit de energiekrant