Spring naar inhoud

Zo werkt het warmtenet in onze regio

In de regio Drechtsteden werken gemeenten, woningcorporaties, warmtebedrijf HVC, netbeheerder Stedin en provincie Zuid-Holland al een aantal jaren samen aan de aanleg van een regionaal warmtenet om woningen en gebouwen van duurzame warmte te voorzien. 

In de regio Drechtsteden hebben de zeven gemeenten samen met bedrijven en organisaties zoals woningcorporaties, netbeheerder Stedin en HVC, een plan gemaakt om in 2050 helemaal aardgasvrij te kunnen zijn. En dat plan biedt volop kansen. Onze regio kan namelijk veel voordeel halen uit de aanwezigheid van het duurzame warmtenet van HVC. Dit ondergronds leidingnetwerk wordt de komende jaren verder uitgebreid. Daardoor kunnen we flink tempo maken met het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen.

Lokale warmtenetten

Het eerste lokale warmtenet werd meer dan tien jaar geleden door HVC aangelegd in Dordrecht. Inmiddels zijn ook woningen in Sliedrecht, Papendrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht aangesloten op een lokaal wijkwarmtenet. Dit zijn voornamelijk huurwoningen van woningcorporaties, nieuwbouwwoningen en een aantal grote gebouwen. Over een aantal jaren krijgen ook woningeigenaren de mogelijkheid om aan te sluiten op het warmtenet van HVC. In Sliedrecht gebeurt dit nu al dankzij subsidie van het Rijk.

Regionaal warmtenet

Het doel is om in de toekomst een regionaal warmtenet in de regio Drechtsteden te hebben dat met verschillende duurzame bronnen wordt verwarmd. Bijvoorbeeld warmte uit de aarde, warmte uit water, warmte die vrijkomt bij het drogen van rioolslib of warmte uit de afvalenergiecentrale. 

Bekijk het overzicht duurzame warmtebronnen van HVC

60.000 woningen in 2050

De regio Drechtsteden staat in de top 5 van Nederland wat betreft het aansluiten van woningen op het warmtenet. Met een regionaal warmtenet hebben we de mogelijkheid om in 2050 30.000 corporatiewoningen en 30.000 particuliere woningen van duurzame warmte te kunnen voorzien. Om dat doel te realiseren, wil de regio versneld woningen en gebouwen aansluiten op het warmtenet. Dat kan alleen als het Rijk helpt met investeren in de aanleg van warmtenetten.

Versnellen aanleg

We willen versnellen omdat we:

  1. zo snel als mogelijk duidelijkheid willen bieden aan inwoners en ondernemers wat er in de plaats van aardgas komt. Daar waar het kan, heeft het warmtenet de voorkeur;
  2. onnodige elektrificatie willen voorkomen en daarmee netcongestie; 
  3. onze energievoorziening willen veilig stellen;
  4. voor onze energievoorziening onafhankelijk willen zijn van het buitenland;
  5. als we nu investeren, we op termijn nog veel grotere investeringen voorkomen.

Waar komen warmtenetten?

In 2021 heeft elke gemeente in de regio Drechtsteden een plan gemaakt voor de overstap van aardgas naar duurzame energie. Hierin werd een eerste beeld geschetst van de voorkeursoplossing per wijk.  Inmiddels zijn we een paar jaar verder en hebben de gemeenten een nog beter beeld wat de beste aardgasvrije oplossingen zijn voor elke wijk. Daarom maken ze een nieuwe versie van hun Transitievisie Warmte. Deze nieuwe versie heet het Warmteprogramma en is eind 2025 klaar naar verwachting. Daarmee krijgen inwoners en ondernemers meer duidelijkheid of er in wijk een warmtenet wordt aangelegd en op wat voor termijn.

Bekijk ook de regionale pagina over de Warmteprogramma's

warmtenet regio Drechtsteden

Samen dichterbij aardgasvrij

We weten het inmiddels allemaal: Nederland wordt aardgasvrij. In 2050 willen we alleen nog gebruik maken van duurzame warmte voor onze huizen en gebouwen en voor de industrie. Dat is beter voor ons klimaat. Ook in de regio Drechtsteden maken steeds meer inwoners en bedrijven de overstap. Hoe pakken we het aan?  


Op onze speciale portalpagina delen we de weg naar honderd proces aardgasvrij en alle informatie die je nodig hebt om uit te leggen hoe we samen dichterbij aardgasvrij komen. 

Naar homepagina Samen dichterbij aardgasvrij

Blijf op de hoogte

Wil je ons nieuws maandelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Drechtsteden gaan voor nieuwe energie! Dan ontvang je maandelijks het laatste nieuws over de energietransitie in de regio.

aanmelden nieuwsbrief