Spring naar inhoud

Wat is netcongestie

De afgelopen jaren is er veel veranderd in ons energiesysteem. De overgang naar duurzame elektriciteit is steeds sneller gegaan en ons elektriciteitsverbruik neemt toe. Er is meer elektrisch vervoer en we gaan meer elektrisch verwarmen en koken. We wekken steeds meer duurzame energie op uit wind en zon. En er komen meer woningen en bedrijven bij die stroom nodig hebben. 

In de regio Drechtsteden hebben de zeven gemeenten samen met bedrijven en organisaties zoals woningcorporaties, netbeheerder Stedin en HVC, een plan gemaakt om in 2050 helemaal aardgasvrij te kunnen zijn. En dat plan biedt volop kansen. Onze regio kan namelijk veel voordeel halen uit de aanwezigheid van het duurzame warmtenet van HVC. Dit ondergronds leidingnetwerk wordt de komende jaren verder uitgebreid. Daardoor kunnen we flink tempo maken met het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen.

 

Het huidige energiesysteem is niet ingericht op deze grote veranderingen. De druk op het elektriciteitsnet neemt toe, met als gevolg dat het stroomnet vol is. Daardoor ontstaat netcongestie, ook wel bekend als file op het stroomnet.


Een vol stroomnet zorgt ervoor dat wanneer de vraag naar energie of het aanbod van energie te hoog is, het net op sommige momenten van de dag en op sommige momenten in het jaar overbelast is. Deze piekmomenten vinden bijvoorbeeld plaats in de uren tussen 16.00 en 21.00 uur op koude dagen, omdat de meeste inwoners dan hun woning gaan verwarmen en elektrische apparaten aanzetten. De stroomkabels en andere onderdelen van het stroomnet zitten dan aan hun maximale capaciteit.  

Uitbreiden en verzwaren van het stroomnet

De overheid wil samen met andere partijen zorgen dat de druk op het elektriciteitsnet verlicht wordt om zoveel als mogelijk storingen en schade te voorkomen. De overheid en netbeheerders zijn daarom bezig met het zo snel mogelijk verzwaren en uitbreiden van het stroomnet. Er zijn veel werkzaamheden nodig om dit voor elkaar te krijgen. In woonwijken moeten straten open gemaakt worden om dikkere kabels te leggen. En in onze regio moeten er ongeveer 800 elektriciteitshuisjes (ook wel transformatorhuisjes genoemd) bijkomen.  


Het vergroten van het stroomnet duurt tientallen jaren. Bekijk hieronder een video over het plaatsen van extra elektriciteitshuisjes in de regio Drechtsteden.



bron: RTV Rijnmond

straat van bovenaf

Samen dichterbij aardgasvrij

We weten het inmiddels allemaal: Nederland wordt aardgasvrij. In 2050 willen we alleen nog gebruik maken van duurzame warmte voor onze huizen en gebouwen en voor de industrie. Dat is beter voor ons klimaat. Ook in de regio Drechtsteden maken steeds meer inwoners en bedrijven de overstap. Hoe pakken we het aan?

Op onze speciale portalpagina delen we de weg naar honderd proces aardgasvrij en alle informatie die je nodig hebt uit te leggen hoe we samen dichterbij aardgasvrij komen.
Naar homepagina Samen dichterbij aardgasvrij

Blijf op de hoogte

Wil je ons nieuws maandelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Drechtsteden gaan voor nieuwe energie! Dan ontvang je maandelijks het laatste nieuws over de energietransitie in de regio.

aanmelden nieuwsbrief