Spring naar inhoud

Warmteprogramma’s & uitvoeringsplannen

Start opstellen Warmteprogramma

In 2021 hebben de gemeenten in de regio Drechtsteden de Transitievisie Warmte (TWV) opgesteld. Hierin gaven de gemeenten hun visie op de overstap van aardgas naar duurzame energie. Sindsdien hebben gemeenten een steeds beter beeld gekregen wat de beste aardgasvrije oplossing is per wijk. Daarom is het goed om opnieuw kritisch naar de Transitievisie Warmte te kijken. De Transitievisie Warmte wordt in 2025 vernieuwd en omgezet naar het Warmteprogramma. Dit Warmteprogramma krijgt vervolgens iedere vijf jaar een nieuwe versie.

Bekijk de TWV's hier


In de regio Drechtsteden hebben de zeven gemeenten samen met bedrijven en organisaties zoals woningcorporaties, netbeheerder Stedin en HVC, een plan gemaakt om in 2050 helemaal aardgasvrij te kunnen zijn. En dat plan biedt volop kansen. Onze regio kan namelijk veel voordeel halen uit de aanwezigheid van het duurzame warmtenet van HVC. Dit ondergronds leidingnetwerk wordt de komende jaren verder uitgebreid. Daardoor kunnen we flink tempo maken met het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen.

Wat staat er in het Warmteprogramma?

In het Warmteprogramma komt in grote lijnen de aanpak te staan hoe woningen en gebouwen aardgasvrij worden gemaakt. Hierin leest u welke aardgasvrije oplossing per buurt de voorkeur heeft en wat de overstap voor u betekent. Ook leest u in welke buurt(en) de gemeente de komende 10 jaar gaat beginnen met het opstellen van een plan om de buurt aardgasvrij te maken. 

Hoe en met wie wordt het Warmteprogramma opgesteld?

Iedere gemeente in Nederland is verplicht om een warmteprogramma te hebben. De gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht hebben ervoor gekozen om dit gezamenlijk aan te pakken en eind 2025 de warmteprogramma’s af te hebben. Het opstellen van het warmteprogramma gebeurt in nauwe samenwerking met de woningcorporaties, warmtebedrijf HVC en netbeheerder Stedin. Ook nemen we hierin mee hoe inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties over de uitvoering van het Warmteprogramma geïnformeerd willen worden.   

    Wat is de planning van het Warmteprogramma?

    1. Terugkijken (oktober-november 2024)

    • Terugblik op de warmtetransitie, waar staan we nu ten opzichte van de Transitievisie Warmte uit 2021?

    • Uitgangspunten Transitievisie Warmte evalueren en aanpassen waar nodig.


    2. Afwegen (november 2024 – maart 2025)

    • Verscheidende afwegingscriteria waaronder de laagste maatschappelijke kosten worden gebruikt om de aardgasvrije voorkeursoplossing per wijk te bepalen.

    • De volgorde van het aardgasvrij maken van wijken wordt bepaald.


    3. Betrekken (januari – april 2025)

    • De gemeente stelt een communicatie- en participatieplan op voor het betrekken van haar inwoners bij de verdere uitvoering van de warmteprogramma's.

    • Inwoners krijgen de mogelijkheid om door middel van een enquête aan te geven hoe zij in de toekomst verder betrokken willen worden.


    4. Vaststellen (april – december 2025)

    • Wanneer alle fasen zijn doorlopen wordt het concept warmteprogramma ter inzage gelegd aan alle inwoners. 

    • Na de zienswijze periode besluit het college van B&W over het warmteprogramma.


    Meer informatie over deze vier stappen is te vinden op:

    PAGINA Warmteprogramma'S REGIO DRECHTSTEDEN

    Bekijk wat de aardgasvrije oplossing is voor jouw buurt

    Er zijn verschillende oplossingen om te verwarmen zonder aardgas. In een aantal de wijken in de regio Drechtsteden is een aansluiting op het warmtenet hiervoor het meest geschikt, in andere wijken een warmtepomp. Inwoners kunnen in een speciaal ontwikkelde tool hun adres en huisnummer invullen en zo zien wat de aardgasvrije oplossing is voor hun buurt.

    Naar de tool (BINNENKORT BESCHIKBAAR)

    regionale warmteprogramma's

    Samen dichterbij aardgasvrij

    We weten het inmiddels allemaal: Nederland wordt aardgasvrij. In 2050 willen we alleen nog gebruik maken van duurzame warmte voor onze huizen en gebouwen en voor de industrie. Dat is beter voor ons klimaat. Ook in de regio Drechtsteden maken steeds meer inwoners en bedrijven de overstap. Hoe pakken we het aan?

    Op onze speciale portalpagina delen we de weg naar honderd proces aardgasvrij en alle informatie die je nodig hebt uit te leggen hoe we samen dichterbij aardgasvrij komen.
    Naar homepagina Samen dichterbij aardgasvrij

    Blijf op de hoogte

    Wil je ons nieuws maandelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Drechtsteden gaan voor nieuwe energie! Dan ontvang je maandelijks het laatste nieuws over de energietransitie in de regio.

    aanmelden nieuwsbrief