Spring naar inhoud

Veel gestelde vragen over het warmtenet

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond. Door deze leidingen stroomt warm water. Het warme water komt door een leiding je woning binnen en wordt naar de meterkast gepompt. Daar hangt een kastje met een warmtewisselaar. De warmtewisselaar verspreidt het warme water door de leidingen in je huis. Zo zorgt het warmtenet voor een warm huis én voor warm water in je keuken of douche. Je hebt daarvoor geen aardgas meer nodig. Let op: word je huis aangesloten op een warmtenet, dan kun je niet meer koken op gas. Je moet je kookplaat vervangen door bijvoorbeeld een inductiekookplaat. Die werkt op elektriciteit.


Lees alles over het warmtenet op Duurzaam Drechtsteden.

Waarom kunnen niet alle huizen worden aangesloten op het warmtenet?

In de regio Drechtsteden is ruim voldoende duurzame warmte beschikbaar om 40% van de woningen aan te sluiten op een warmtenet. Een deel van de huizen en gebouwen is niet geschikt voor een warmtenet. Denk bijvoorbeeld aan de huizen die in de buitengebieden of dijklinten liggen. Of gebouwen die moeilijk en duur te isoleren zijn. 


Voor een deel van de wijken in Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht is een warmtenet de beste en goedkoopste manier om van het aardgas af te gaan. Het warmtenet heeft in deze wijken de voorkeur van de gemeente boven elektrische warmtepompen.  


In Hardinxveld-Giessendam en Alblasserdam wordt nog onderzocht of een warmtenet hier mogelijk is. Kijk voor meer informatie op: 


Waarom kunnen niet alle huizen met een warmtepomp worden verwarmd?

Niet alle wijken in de regio Drechtsteden zijn geschikt voor de aanleg van een warmtenet. Voor deze wijken is een elektrische warmtepomp het enige alternatief. In de wijken waar een warmtenet wel mogelijk is, heeft dit de voorkeur.  Het warmtenet heeft twee voordelen. Het is namelijk voor veel bestaande woningen het beste en goedkoopste alternatief voor aardgas. Een ander belangrijk voordeel van het warmtenet is dat het ons helpt om overbelasting van het elektriciteitsnetwerk (netcongestie) te voorkomen of te verminderen. Huizen die zijn aangesloten op het warmtenet, gebruiken namelijk minder elektriciteit dan huizen die bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp hebben geïnstalleerd. Netcongestie is inmiddels op steeds meer plaatsen in Nederland aan de orde. Ook in onze regio. Vooral bedrijven hebben daar last van. 

Wanneer komt in mijn wijk een warmtenet?

Elke gemeente werkt momenteel aan het Warmteprogramma, dat eind 2025 klaar moet zijn. U leest hierin welke aardgasvrije oplossing per buurt de voorkeur heeft: aansluiting op een warmtenet of verwarmen met een (hybride) warmtepomp. Ook kunt u zien in welke buurt(en) de gemeente de komende 10 jaar gaat beginnen om de buurt aardgasvrij te maken.  Wilt u weten welke aardgasvrije oplossing de voorkeur heeft voor uw buurt? Vul hier < link naar DBL tool > uw postcode en huisnummer in en ontdek wat het plan is voor uw wijk.

Ben ik verplicht om mijn huis aan te sluiten op het warmtenet?

Nee, u bent niet verplicht om uw huis aan te sluiten op het warmtenet. Huiseigenaren en eigenaren van gebouwen bepalen uiteindelijk zelf hoe zij zonder aardgas willen verwarmen. Maar aardgas blijven gebruiken is op termijn geen optie meer. 

Hoe duurzaam is het warmtenet?

1 Duurzaam: HVC verwarmt uw buurt met duurzame lokale bronnen zoals warmte uit de slibverwerkingsinstallatie. Dit zorgt voor minder CO₂-uitstoot en draagt direct bij aan de strijd tegen klimaatverandering. In het warmte etiket 2023 Warmte etiket 2023 | HVC Groep kunt u zien uit welke bronnen HVC  de warmte voor de verschillende warmtenetten uit de Drechtsteden haalt. 

2 Vermindering van netcongestie: Door over te stappen naar het warmtenet helpt u niet alleen uzelf, maar ook uw buurt. Het verminderen van de druk op het elektriciteitsnet zorgt voor een stabielere en betrouwbaardere energievoorziening. Dit betekent minder kans op stroomuitval en een soepeler verloop van de energietransitie.

3 Leefbaarheid: Doordat er geen uitstoot van schadelijke stoffen is, draagt het warmtenet bij aan een schonere en gezondere leefomgeving in de buurt.


Kijk voor meer informatie over de lokale warmtebronnen van HVC op:

Als ik overstap naar het warmtenet ga ik veel meer betalen. En hoe zit het met de tarieven in de toekomst?

Er doen heel wat verhalen de ronde over het warmtenet. Die zijn niet allemaal positief. Veel mensen zijn bang dat hun maandelijkse lasten ineens veel hoger worden als ze de overstap maken. In diverse steden in Nederland is dat ook gebeurd. Je hebt bovendien te maken met maar 1 aanbieder (HVC). Als je niet tevreden bent, kun je dus niet zomaar overstappen. 


Er is ook een andere kant van het verhaal. HVC is geen commercieel bedrijf dat winst moet maken. De gemeenten en waterschappen zijn aandeelhouder. Zij zien erop toe dat de kosten voor inwoners niet ineens stijgen. Die kosten zijn nu nog vergelijkbaar met de kosten voor aardgas. Maar omdat we verwachten dat aardgas in de toekomst steeds duurder wordt, gaat dit veranderen. Een nieuwe wet moet ervoor zorgen dat de kosten nu en in de toekomst betaalbaar blijven voor iedereen.


Volgens HVC zijn de verbruikskosten voor warmte gelijk aan de gemiddelde gaskosten bij de 10 grootste gasleveranciers. 


Kijk voor meer informatie over de warmtetarieven 2025 op:



Krijg ik mijn huis wel warm met een aansluiting op het warmtenet?

Het warmtenet levert een comfortabele en constante warmte in huis. Met een stabiele binnentemperatuur, eenvoudig te regelen met de vertrouwde thermostaat, genieten klanten van HVC van gebruiksgemak zonder zorgen.

Meer dan 500.000 huishoudens in Nederland maken al gebruik van deze bewezen techniek, die niet alleen betrouwbaar is, maar ook bijdraagt aan een duurzamer milieu. 

Bovendien zijn klanten van HVC door de Warmtenet beschermd voor de levering van warmte.


Als ik overstap naar het warmtenet, kan ik niet wisselen van warmteleverancier.

Ja, dat klopt. HVC is de warmteleverancier die warmte maakt en die warmte vervolgens via leidingen in de straten naar de wijken brengt en in huizen aflevert. HVC doet dus twee dingen: zorgen voor de leidingen (netbeheerder) en het afleveren van de warmte (leverancier). Net als bij water eigenlijk. Als je warmte van HVC gebruikt, kan je net als bij het drinkwaterbedrijf, niet kiezen voor een ander bedrijf dat het levert.

Samen dichterbij aardgasvrij

We weten het inmiddels allemaal: Nederland wordt aardgasvrij. In 2050 willen we alleen nog gebruik maken van duurzame warmte voor onze huizen en gebouwen en voor de industrie. Dat is beter voor ons klimaat. Ook in de regio Drechtsteden maken steeds meer inwoners en bedrijven de overstap. Hoe pakken we het aan?

Op onze speciale portalpagina delen we de weg naar honderd proces aardgasvrij en alle informatie die je nodig hebt uit te leggen hoe we samen dichterbij aardgasvrij komen.
Naar homepagina Samen dichterbij aardgasvrij