Veel gestelde vragen over een warmtepomp
Wat is een warmtepomp?
Met een warmtepomp verwarm je je woning zonder aardgas. Een warmtepomp vervangt je cv-ketel, of werkt met de cv-ketel samen. Je verwarmt je huis, en als de warmtepomp je cv-ketel volledig vervangt, ook het water voor de keuken en douche. Een warmtepomp is dan ook energiezuinig en heb je minder gas nodig, of kun je helemaal van het gas af.
Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Het belangrijkste onderscheid is een volledig elektrische warmtepomp (all electric) en een hybride warmtepomp.
Waarom kan niet in elke wijk een grootschalig warmtenet worden aangelegd?
De aanleg van een grootschalig warmtenet is van verschillende aspecten afhankelijk. Bijvoorbeeld de beschikbaarheid van duurzame warmtebronnen, de warmtevraag, de situatie in de ondergrond, de kosten en de mogelijkheid om huizen en gebouwen te isoleren.
Ik woon in een all-electric-buurt. Is er een alternatief voor de warmtepomp in mijn buurt?
In wijken waar een warmtenet al is aangelegd of op termijn komt, hebben woningeigenaren de keuze tussen aansluiten op het warmtenet of het aanschaffen van een warmtepomp. Er zijn ook wijken waar geen warmtenet kan worden aangelegd. In die wijken is er dus geen alternatief voor de warmtepomp.
Waar moet mijn huis aan voldoen om een warmtepomp te installeren?
Om je huis met een warmtepomp te kunnen verwarmen moet het voldoen aan een aantal voorwaarden:
- Je huis moet voorzien zijn van goede isolatie
- Anders dan een cv-ketel kan een warmtepomp alleen op lage temperatuur stoken. Dat kan alleen in huizen die goed tot zeer goed geïsoleerd zijn.
- De verwarming moet geschikt zijn
- Ook vanwege de lagere stooktemperaturen moeten de radiatoren groot genoeg zijn om het huis nog goed warm te krijgen.
- De ventilatie moet goed geregeld zijn
- In een goed geïsoleerd huis is goede ventilatie heel belangrijk. In een huis met lage temperatuur verwarming is het heel belangrijk om ook het comfort in het oog te houden.
Samen dichterbij aardgasvrij
We weten het inmiddels allemaal: Nederland wordt aardgasvrij. In 2050 willen we alleen nog gebruik maken van duurzame warmte voor onze huizen en gebouwen en voor de industrie. Dat is beter voor ons klimaat. Ook in de regio Drechtsteden maken steeds meer inwoners en bedrijven de overstap. Hoe pakken we het aan?Op onze speciale portalpagina delen we de weg naar honderd proces aardgasvrij en alle informatie die je nodig hebt uit te leggen hoe we samen dichterbij aardgasvrij komen.
Naar homepagina Samen dichterbij aardgasvrij