Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 
23-03-2024 2 min. Leestijd

Waar en hoe gaan we duurzame energie opwekken?

Lees hier hoe we de komende jaren onze duurzame energie gaan opwekken en welke plekken mogelijk geschikt zijn voor zonneparken of windmolens.


Lees hier hoe we de komende jaren onze duurzame energie gaan opwekken en welke plekken mogelijk geschikt zijn voor zonneparken of windmolens.

Duurzame energie opwekken: waar en hoeveel?

Zon op dak - Hardinxveld-Giessendam - Drechtsteden gaan voor nieuwe energie

De regio Drechtsteden wil 0,37 TWh aan duurzame elektriciteit opwekken in het jaar 2030. Dat is 1,1 % van de totale hoeveelheid die Nederland in 2030 moet opwekken vanuit het Klimaatakkoord. Die 1,1% lijkt misschien weinig, maar we zijn een van de kleinste energieregio's van Nederland. Daardoor nemen we toch een eerlijk deel voor onze rekening. 

Lees meer over deze opgave

Zonnepalen op grote daken en op land

De duurzame energie gaan we opwekken via zonnepanelen op grote daken, zonneparken in restruimten (bermen, stortplaatsen) en grootschalige opwekking van zonne-en windenergie. Zonnepanelen op daken van huizen en kleine bedrijfspanden (tot ongeveer 50 zonnepanelen) worden in de berekening van de overheid niet meegenomen, maar tellen uiteraard wel mee voor het verduurzamen van onze regio. 


Zonnepalen - Drechtsteden gaan voor nieuwe energie


Het plaatsen van grote zonneparken of windmolens gebeurt in samenspraak met inwoners. Op basis van onderzoek zijn vier locaties aangewezen waar mogelijk grootschalig zonne- of windenergie kan worden opgewekt. Zie hiervoor onderstaande afbeelding.


Update opweklocaties zon en wind

Opweklocaties zon en wind - dordrecht.jpg

Dordrecht

a. Zonnepark Amstelwijck 

11.500 zonnepanelen op zonnepark Amstelwijk in Dordrecht wekken sinds maart 2021 groene stroom op, genoeg voor ongeveer 1.800 huishoudens. Het project stond open voor financiële participatie. In totaal hebben 71 inwoners van Dordrecht geïnvesteerd en profiteren zo mee aan de opbrengsten van het park. 

b. Zonnepark Crayestein 

Zo’n 12.000 zonnepanelen op de voormalige stortplaats Crayestein bij het terrein van HVC leveren sinds juli 2019 jaarlijks groene energie voor zo’n 1.400 huishoudens. Het project stond open voor financiële participatie. In totaal hebben 166 deelnemers uit Dordrecht geïnvesteerd en profiteren zo mee aan de opbrengsten van het park. 

c. Zonnepark Wieldrechtse Zeedijk 

Zonnepark Wieldrechtse Zeedijk is in aanleg en zal 9 MWpiek aan zonne-energie opwekken. Het zonnepark ligt tussen het spoor en de snelweg A16 en heeft een oppervlakte van ruim 7 hectare. Er worden 13.506 zonnepanelen gerealiseerd, waarmee ruim 2900 huishoudens kunnen worden voorzien van groene stroom. 

d. Zonnepark Transberg 

Sinds november 2020 liggen er 22.000 zonnepanelen op de afgedekte, voormalige stortplaats op de Westelijke Dordtse Oever. Het zonnepark levert genoeg groene stroom op voor 2.100 huishoudens in Dordrecht. 

e. Windenergie 

Windpark Kilwind is gevestigd in Dordrecht langs het water ‘De Dordtsche Kil’ en in december 2016 in productie gegaan. Het park bestaat uit 4 windturbines met een capaciteit van in totaal 9.2 mw aan opgesteld windvermogen. Er wordt een nieuwe structuurvisie wind opgesteld om de potentie van windenergie in kaart te brengen.  

f. Zonnepark langs A16

Voor een locatie op Distripark wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en randvoorwaarden om een zonnepark mogelijk te maken. 

Praat mee, denk mee en doe mee!

Participatie in de regio

Op dit moment is het mogelijk om te praten over en financieel deel te nemen aan de eerste potentiële grootschalige projecten voor het opwekken van duurzame zonne-energie op land. Dat kan via het participatieplatform van de regio. Ook meedoen? Ga dan naar het Platform Drechtsteden Denk Mee en lees daar tevens alle informatie over de lopende projecten.

Ga naar Platform Drechtsteden Denk Mee

Drechsteden denk mee platform energietransitie regio Drechtsteden

Misschien vind je dit ook interessant?

Er speelt veel binnen de energietransitie in de regio. Wil je bijvoorbeeld weten wat jouw gemeente in de regio Drechtsteden doet op het gebied van de energietransitie? Of wil je alles weten over aardgasvrij wonen, of werken binnen de energietransitie? Dit en meer hebben we gebundeld! Je leest het via onderstaande link.


Interessante artikelen en links

Deel deze pagina