Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 

Waar en hoe gaan we duurzame energie opwekken?

Lees hier hoe we de komende jaren onze duurzame energie gaan opwekken en welke plekken mogelijk geschikt zijn voor zonneparken of windmolens.


Lees hier hoe we de komende jaren onze duurzame energie gaan opwekken en welke plekken mogelijk geschikt zijn voor zonneparken of windmolens.

Duurzame energie opwekken: waar en hoeveel?

Zon op dak - Hardinxveld-Giessendam - Drechtsteden gaan voor nieuwe energie

De regio Drechtsteden wil 0,37 TWh aan duurzame elektriciteit opwekken in het jaar 2030. Dat is 1,1 % van de totale hoeveelheid die Nederland in 2030 moet opwekken vanuit het Klimaatakkoord. Die 1,1% lijkt misschien weinig, maar we zijn een van de kleinste energieregio's van Nederland. Daardoor nemen we toch een eerlijk deel voor onze rekening. 

Lees meer over deze opgave

Zonnepalen op grote daken en op land

De duurzame energie gaan we opwekken via zonnepanelen op grote daken, zonneparken in restruimten (bermen, stortplaatsen) en grootschalige opwekking van zonne-en windenergie. Zonnepanelen op daken van huizen en kleine bedrijfspanden (tot ongeveer 50 zonnepanelen) worden in de berekening van de overheid niet meegenomen, maar tellen uiteraard wel mee voor het verduurzamen van onze regio. 


Zonnepalen - Drechtsteden gaan voor nieuwe energie


Het plaatsen van grote zonneparken of windmolens gebeurt in samenspraak met inwoners. Op basis van onderzoek zijn vier locaties aangewezen waar mogelijk grootschalig zonne- of windenergie kan worden opgewekt. Zie hiervoor onderstaande afbeelding.


Drechtsteden gaan voor nieuwe energie - energie opwekken - kaartje


Praat mee, denk mee en doe mee!

Participatie in de regio

Op dit moment is het mogelijk om te praten over en financieel deel te nemen aan de eerste potentiƫle grootschalige projecten voor het opwekken van duurzame zonne-energie op land. Dat kan via het participatieplatform van de regio. Ook meedoen? Ga dan naar het Platform Drechtsteden Denk Mee en lees daar tevens alle informatie over de lopende projecten.

Ga naar Platform Drechtsteden Denk Mee

Drechsteden denk mee platform energietransitie regio Drechtsteden

Misschien vind je dit ook interessant?

Er speelt veel binnen de energietransitie in de regio. Wil je bijvoorbeeld weten wat jouw gemeente in de regio Drechtsteden doet op het gebied van de energietransitie? Of wil je alles weten over aardgasvrij wonen, of werken binnen de energietransitie? Dit en meer hebben we gebundeld! Je leest het via onderstaande link.


Interessante artikelen en links

Deel deze pagina

 

Meer 'Energietransitie' artikelen