Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 

Hoe ver zijn we met het aardgasvrij maken van gebouwen?

de drechtsteden gaan voor aardgasvrij

In de Drechtsteden gaan we de komende jaren stoppen met het gebruik van aardgas. We stappen geleidelijk over op duurzame energie voor onze huizen en gebouwen. Uiterlijk in 2050 gebruiken we helemaal geen aardgas meer voor verwarming en koken.Hoe verloopt het proces rond het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen en wanneer is jouw woning ongeveer aan de beurt?

We zijn begonnen met de huurwoningen van corporaties

Isoleren huurwoningen DrechtstedenDe overstap naar aardgasvrij wonen kost tijd en geld. Huizen moeten worden aangepast en nieuwe warmtebronnen moeten worden aangesloten. Op diverse plekken in de Drechtsteden lopen projecten om huizen en grote gebouwen aardgasvrij te maken door ze aan te sluiten op een warmtenet. Op dit moment worden vooral nieuwbouw woningen, huurwoningen van corporaties en grote gebouwen aangesloten. In de proeftuin Sliedrecht-Oost hebben de eerste particuliere woningeigenaren en een VvE besloten over te stappen op het warmtenet van HVC.  

Wat kan ik doen voor mijn eigen woning? 


Voor veel woningeigenaren is het aardgasvrij maken van de eigen woning nu nog niet betaalbaar. Je kunt al wel voorbereidingen treffen door je huis (verder) te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Helemaal aardgasvrij worden kan ook, maar is nog niet verplicht. Het Regionaal Energieloket kan je verder helpen. Lees hier 50 besparingstips van het Regionaal Energieloket, of vraag bijvoorbeeld een gratis huisscan aan of een telefonisch adviesgesprek.

Regionaal Energieloket

Aardgasvrij Drechtsteden - inductie koken - Smart Delta Drechtsteden
De gemeente heeft de regie 

De gemeenten in Nederland nemen het voortouw in de overstap naar aardgasvrij. Inmiddels hebben zij voor elke buurt onderzocht wat het meest logische alternatief is voor aardgas. De resultaten staan in een document 'Transitievisie Warmte'. De publiekssamenvattingen per gemeente vind je op de pagina 'Wat doet mijn gemeente'.


Daarnaast is er een handige tool, waar je snel vindt wat de plannen zijn voor jouw wijk via de Warmtewijzer. Kies hieronder jouw gemeente voor de Warmtewijzer:


GEMEENTE ALBASSERDAM

GEMEENTE DORDRECHT

GEMEENTE HARDINXVELD-GIESSENDAM

GEMEENTE HENDRIK-IDO-AMBACHT

GEMEENTE PAPENDRECHT

GEMEENTE SLIEDRECHT

GEMEENTE ZWIJNDRECHT

Wat komt er in de plaats van aardgas? 


Voor veel huizen en gebouwen in de Drechtsteden is een warmtenet (stadsverwarming) een goede vervanger voor aardgas. Andere buurten gaan over op elektriciteit: huizen worden dan elektrisch verwarmd met een warmtepomp. Als de elektriciteit hiervoor duurzaam wordt opgewekt via wind of zon, is elektriciteit een duurzame vervanger van aardgas. Huizen moeten dan wel eerst goed geïsoleerd worden. Ook een combinatie van gas en elektriciteit (hybride warmtepomp) is een alternatief en een goede tussenoplossing voor woningeigenaren die nu hun ketel moeten vervangen. Nieuwe woningen krijgen sinds 2019 al standaard een duurzame warmtebron.

De proeftuin Sliedrecht-Oost

De proeftuin Sliedrecht-Oost

De landelijke overheid heeft in 2019 de wijk Sliedrecht-Oost geselecteerd voor het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). De gemeente en woningcorporatie Tablis Wonen kregen een subsidie van € 3.850.000, - om te starten met het aardgasvrij maken van particuliere en huurwoningen.

lEES MEER OVER PROEFTUIN Sliedrecht-Oost

Meer weten over aardgasvrij wonen?

Bekijk de veelgestelde vragen over aardgasvrij wonen in de regio Drechtsteden. Hier lees je waarom we stoppen met aardgas, welke alternatieven er zijn en hoe het zit met de kosten en de financiering.

Ga naar veelgestelde vragen over aardgasvrij

Misschien vind je dit ook interessant?

Er speelt veel binnen de energietransitie in de regio. Wil je bijvoorbeeld weten wat jouw gemeente in de regio Drechtsteden doet op het gebied van de energietransitie? Of wil je alles weten over aardgasvrij wonen, of werken binnen de energietransitie? Dit en meer hebben we gebundeld! Je leest het via onderstaande link.


Interessante artikelen en links

Deel deze pagina