We weten het inmiddels allemaal: Nederland wordt aardgasvrij. Het doel is om in 2050 alleen nog gebruik te maken van duurzame warmte voor onze huizen en gebouwen en voor de industrie. Dat is beter voor ons klimaat. Ook in de regio Drechtsteden maken steeds meer inwoners en bedrijven de overstap. Hoe pakken we het aan?
We weten het inmiddels allemaal: Nederland wordt aardgasvrij. In 2050 willen we alleen nog gebruik maken van duurzame warmte voor onze huizen en gebouwen en voor de industrie. Dat is beter voor ons klimaat. Ook in de regio Drechtsteden maken steeds meer inwoners en bedrijven de overstap. Hoe pakken we het aan?
Onze troef: het warmtenet van HVC
In de regio Drechtsteden hebben de zeven gemeenten samen met bedrijven en organisaties zoals woningcorporaties, netbeheerder Stedin en HVC, een plan gemaakt om in 2050 helemaal aardgasvrij te kunnen zijn. En dat plan biedt volop kansen. Onze regio kan namelijk veel voordeel halen uit de aanwezigheid van het duurzame warmtenet van HVC. Dit ondergronds leidingnetwerk wordt de komende jaren verder uitgebreid. Daardoor kunnen we flink tempo maken.
Komt het warmtenet in jouw straat? Dan is het voor jou waarschijnlijk de goedkoopste oplossing om je woning aardgasvrij te maken. Je hebt geen dure apparatuur in huis meer nodig zoals een cv-ketel of warmtepomp. Begin 2025 zijn ruim 13.000 woningen aangesloten op het warmtenet. HVC wil dit aantal de komende jaren uitbreiden tot ruim 60.000 huizen in 2050.
• Lees hier meer over het warmtenet en waar het de komende jaren wordt aangelegd.
Ook een oplossing voor netcongestie
Een ander belangrijk voordeel van het warmtenet is dat het ons helpt om overbelasting van het elektriciteitsnetwerk (netcongestie) te voorkomen of te verminderen. Huizen die zijn aangesloten op het warmtenet, gebruiken namelijk minder elektriciteit dan huizen die bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp hebben geïnstalleerd. Netcongestie is inmiddels op steeds meer plaatsen in Nederland aan de orde. Ook in onze regio. Vooral bedrijven hebben daar last van. Dat maakt het nog belangrijker om snel door te pakken met het warmtenet.
Grootste uitdaging: de financiering
Onze belangrijkste uitdaging voor de aanleg van het warmtenet is het verzamelen van voldoende geld. Woningen en gebouwen aansluiten op het warmtenet is duur. Bovendien moet een aansluiting op het warmtenet betaalbaar zijn en blijven voor inwoners. Dat kunnen we in de regio niet allemaal zelf betalen. Daarvoor hebben we de hulp nodig van de landelijke overheid. Vanuit de regio gaan bestuurders regelmatig op bezoek bij ministers en Kamerleden in Den Haag om hier aandacht voor te vragen.
Waar of niet waar?
Er doen heel wat verhalen de ronde over het warmtenet. Die zijn niet allemaal positief. Veel mensen zijn bang dat hun maandelijkse lasten ineens veel hoger worden als ze de overstap maken. In diverse steden in Nederland is dat ook gebeurd. Je hebt bovendien te maken met maar 1 aanbieder. Als je niet tevreden bent, kun je dus niet zomaar overstappen.
Er is ook een andere kant van het verhaal. HVC is een publiek warmtebedrijf. De gemeenten en waterschappen zijn aandeelhouder. Zijn zien erop toe dat de kosten voor inwoners niet ineens stijgen. Die kosten zijn nu nog vergelijkbaar met de kosten voor aardgas. Maar omdat we verwachten dat aardgas in de toekomst steeds duurder wordt, gaat dit veranderen. Een nieuwe wet moet ervoor zorgen dat de kosten nu en in de toekomst betaalbaar blijven voor iedereen. Alleen dan is een warmtenet ook echt een betrouwbare keuze. Zowel op de korte als de lange termijn.
En nu doorpakken!
We zijn in de regio Drechtsteden goed op weg naar aardgasvrij. We lopen zelfs voor op op andere regio’s in ons land. Dat tempo willen we vasthouden. We zeiden het al: meer geld van de overheid gaat ons daarbij helpen. Maar dat is niet het enige. Gemeenten en andere organisaties helpen inwoners en bedrijven de komende jaren met het maken van de juiste keuzes. Ze geven voorlichting en organiseren acties om je goed voor te bereiden. Zo komt voor iedereen aardgasvrij steeds dichterbij!