Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 

Zwijndrechtse kerken zoeken manieren om energie te besparen

“Een goed voorbeeld inspireert anderen”

Kerken zijn vaak indrukwekkende gebouwen. Prachtig om te zien, maar door de hoge plafonds en grote ruimten moeilijk te verwarmen. Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid (OZHZ) onderzocht hoe vier Protestantse kerken in Zwijndrecht minder energie konden gebruiken. Jules Turk, kerkrentmeester bij de Oude Kerk en Steven Podt, adviseur duurzaamheid bij OZHZ, waren betrokken bij dit onderzoek. “Energie besparen staat bij ons voorop”, vertelt Jules Turk.

Kerken zijn vaak indrukwekkende gebouwen. Prachtig om te zien, maar door de hoge plafonds en grote ruimten moeilijk te verwarmen. Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid (OZHZ) onderzocht hoe vier Protestantse kerken in Zwijndrecht minder energie konden gebruiken.

Tijdens de coronapandemie werd een ventilatiesysteem opgehangen om de lucht schoon te houden. “Dat systeem zuigt helaas ook warmte weg. Toen daarna de energieprijzen erg stegen, merkten we dat meteen. De energierekening steeg van ongeveer 28.000 euro naar 70.000 euro per jaar. We zijn afhankelijk van giften, dus door de extra kosten houden we minder geld over”, vertelt Jules. Hoog tijd om de Oude Kerk energiezuiniger te maken. De eenvoudigste oplossing was om tijdens kerkdiensten de verwarming lager te zetten. “We hebben de temperatuur verlaagd van 19 naar 17,5 graden. We verkochten dekens om warm te blijven. Dat scheelde al.”

ONDERZOEK BIJ GROENE KERKEN

OZHZ onderzocht ook de Lindtse Hof kerk, de Bethelkerk en kerk de Hoeksteen. Het onderzoek bestond uit een vragenlijst en een bezoek van OZHZ aan elke kerk. “De vier kerken zijn allemaal anders. De Hoeksteen is moderner en lager, dus het energieverbruik was al lager”, legt Steven Podt uit. Elke kerk kreeg een eigen advies om energie te besparen. “Alle vier de kerken waren voor het onderzoek al bezig met energiezuinige oplossingen. We zijn alle vier aangesloten bij het landelijk initiatief Groene Kerken. Door de hoge energieprijzen moesten we wel extra dingen doen”, legt Jules uit.

ENERGIEZUINIGE OPLOSSINGEN

Met de adviezen voor de Oude Kerk gingen Jules en de werkgroep aan het werk. Ze plaatsten voorzetramen voor de glas-in-loodramen en installeerden 144 LED-kaarsjes in de kroonluchters. Ook werden er sensoren opgehangen die meten hoe warm het is. De luchtverwarming gaat automatisch aan als het te koud wordt. “Deze verwarming kunnen we via een app bedienen. Ongeveer drie kwartier voor een dienst gaat de verwarming aan, zodat het tijdens de kerkdienst warm is”, zegt Jules.


Duurzame kerken regio Drechtsteden - Energiekrant Smart Delta Drechtsteden

“Als Oude Kerk willen we een voorbeeld zijn, ook voor onze leden.”

Ook de pastorie en het kerkelijk centrum werden in het onderzoek meegenomen. Het kerkelijk centrum van de Oude Kerk is met een gang verbonden aan de kerk. In het centrum zijn vijf vergaderzalen die gehuurd kunnen worden. “We kunnen elke zaal apart verwarmen. In de app staat wanneer de zalen gereserveerd zijn. Als bijvoorbeeld het zangkoor op donderdagavond een zaal heeft gereserveerd, schakelt de verwarming automatisch in. We willen ook het licht koppelen aan de reserveringen, zodat het niet onnodig blijft branden”, vertelt Jules. In het kerkelijk centrum helpen kerkleden bij het isoleren van cv-leidingen en wordt er folie achter de verwarmingen geplaatst. “Een van onze adviezen was om onze eigen kerkleden in te zetten. Dat bespaart geld”, zegt Steven. “De leden van onze kerk kennen elkaar goed. Op zondag zitten hier ongeveer 400 mensen. Er zijn genoeg leden die willen helpen”, voegt Jules toe.

ENERGIEMETER

Duurzame kerken regio Drechtsteden - Energiekrant Smart Delta DrechtstedenAlle kerken hebben een energiemeter van de gemeente Zwijndrecht gekregen. “Hiermee kunnen we zien hoeveel energie we verbruiken. Wanneer verbruiken we veel energie? Waar gebruiken we energie zonder dat we het weten? Met deze informatie kunnen we verdere maatregelen nemen”, zegt Jules. Helemaal van het aardgas af is voor de Oude Kerk nog niet haalbaar. De kerkbesturen onderzoeken wel of ze verder kunnen samenwerken om te besparen. “We kijken bijvoorbeeld naar gedeelde contracten voor het onderhoud van onze cv-ketels. Alle beetjes helpen.” De kerken blijven zoeken naar manieren om energie te besparen. “Als Oude Kerk willen we een voorbeeld zijn, ook voor onze leden. Dat vinden we belangrijk. Een goed voorbeeld inspireert anderen”, zegt Jules tot slot.

Energiekrant Drechtsteden downloaden

Dit artikel komt uit de Energiekrant - editie Zwijndrecht. De energiekrant rustig digitaal doorbladeren? Dat kan!
PDF-bestandDownload de Energiekrant Drechtsteden - zwijndrecht (.pdf)

Energiekrant downloaden

De gehele Energiekrant Drechtsteden downloaden en op je gemakje digitaal doorbladeren? Dat kan!


Download de Energiekrant Drechtsteden.pdf


Deel deze pagina

 

Lees ook de andere artikelen uit de energiekrant