Spring naar inhoud

Deel dit artikel

 

“Ga eerst isoleren, want dan bespaar je direct.”

Alklima is een van de grootste leveranciers van warmtepompen en airconditioning in Nederland. En ze zitten gewoon in Alblasserdam. Er werken rond de 100 mensen bij het bedrijf, dat volgend jaar 30 jaar bestaat. Nils Schoonhoven is een van hen. Hij vertelt ons meer: “We leveren als enige in Nederland warmtepompen en airco’s van Mitsubishi Electric voor (nieuwbouw) woningen, bedrijfspanden en hotels. We denken mee met installaties, we doen de berekeningen en we zorgen dat alles op tijd geleverd wordt.” Je vindt de apparatuur van Alklima bijvoorbeeld in vakantiepark Molenwaard, de huizen in de Baanhoek in Sliedrecht en het bezoekerscentrum Kinderdijk.

“Veel mensen vinden het lastig om te beslissen of ze iets moeten doen en wanneer. Dat zie ik bij mezelf ook”, zegt Schoonhoven. Zijn tip: “Ga eerst isoleren, want dan bespaar je direct. Bovendien maak je je huis zo klaar voor een overstap naar een warmtepomp en duurzame energie.”

LEREN OVER WARMTEPOMPEN

Maar Alklima doet nog veel meer. “We hebben bijvoorbeeld een eigen school voor installateurs. Ze leren daar hoe een warmtepomp werkt en hoe je een goede installatie ontwerpt en onderhoudt.” Ook ‘gewone’ cv-monteurs worden er omgeschoold tot warmtepompmonteur. Dat is belangrijk, want steeds meer mensen willen een warmtepomp of denken daarover.

EERST ISOLEREN

“Veel mensen vinden het lastig om te beslissen of ze iets moeten doen en wanneer. Dat zie ik bij mezelf ook”, zegt Schoonhoven. Zijn tip: “Ga eerst isoleren, want dan bespaar je direct. Bovendien maak je je huis zo klaar voor een overstap naar een warmtepomp en duurzame energie.”

“Een warmtepomp is best groot en bestaat uit een binnenunit en een buitendeel. Gelukkig worden warmtepompen steeds kleiner en stiller.”

STEEDS KLEINER EN STILLER

Je verwarmingssysteem moet wel geschikt zijn voor de lagere temperatuur van water uit de warmtepomp. En je moet er plaats voor hebben. Een warmtepomp is best groot en bestaat uit een binnenunit en een buitendeel. Gelukkig worden warmtepompen steeds kleiner en stiller. Al hoef je je over het geluid ook nu geen zorgen te maken, volgens Schoonhoven. “Kies voor een betrouwbare installateur en een goed merk warmtepomp,” raadt Schoonhoven aan.

TUSSENOPLOSSING

Kun of wil je nog niet helemaal overstappen op een warmtepomp? Er is ook een hybride warmtepomp. Dat is een kleine warmtepomp en een cv-ketel samen. Veel mensen vinden dat interessant. “Maar als je daarna een warmtepomp als enige verwarming wilt, dan moeten die cv-ketel en de kleine warmtepomp er allebei weer uit. Zonde van de tijd en het geld.” zegt Schoonhoven. Hij heeft een betere oplossing: “Neem onze ‘all electric ready’ warmtepomp met een cv ernaast. Als je dan klaar bent voor de warmtepomp, dan hoeft alleen de cv-ketel weg.”

SUBSIDIES EN ADVIES

“Er zijn veel subsidies. Iets om goed naar te kijken,” herinnert Schoonhoven ons. Hij sluit af met een advies: “Maak eerst een plan. En gebruik momenten dat je toch iets aan je huis gaat doen. Krijg je een nieuwe vloer, kijk dan of je vloerverwarming kunt doen. Ga je iets doen aan je gevel of dak, neem dan isolatie mee. En kijk wat je gemeente van plan is voor jouw wijk.”

Energiekrant Drechtsteden downloaden

Dit artikel komt uit de Energiekrant editie Alblasserdam. De Energiekrant op je gemakje digitaal doorbladeren? Dat kan!
PDF-bestandDownload de Energiekrant Drechtsteden - editie alblasserdam (.pdf)

Energiekrant downloaden

De gehele Energiekrant Drechtsteden downloaden en op je gemakje digitaal doorbladeren? Dat kan!


Download de Energiekrant Drechtsteden.pdf


Deel deze pagina

 

Lees ook de andere artikelen uit de energiekrant